Ekonomi

Bankacılıkta kâr artışı enflasyonu aştı

Türkiye’de enflasyon muhasebesine ilişkin düzenleme daha çok gündeme gelirken, bankacılık sektöründen gelen son veriler sektörün ılımlı da olsa enflasyonun üzerinde kar artışı elde ettiğini gösterdi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) verilerine göre şubenin net dönem karı yılın ilk 9 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 54 artışla 439,7 milyar TL olarak kaydedildi. geçen yıl. Geçen yılın aynı döneminde şubenin kârı 286,4 milyar TL olmuştu.

Yılın ilk 9 ayında tüketici fiyatlarında yüzde 49,86 oranında artış yaşandı. Böylece sektörün kâr artışı sınırlı da olsa enflasyonun üzerinde gerçekleşti.

Toplam kredilerdeki artış da enflasyonun üzerinde gerçekleşti. BDDK verilerine göre toplam krediler aynı dönemde yüzde 56,7 artarak 10,7 trilyon TL’ye ulaştı.

Yılın ilk 9 ayında sektörün toplam aktifleri 21,1 trilyon TL’ye ulaştı. Geçen yılın aynı döneminde toplam faaliyetler 13,1 trilyon TL seviyesindeydi.

Oranlardaki tablo değişmedi

Sektör için kritik oranlara bakıldığında durumun geçen yılla benzer olduğu görülüyor.

BDDK verilerine göre Eylül ayı itibarıyla takipteki alacakların toplam nakdi kredilere oranı yüzde 1,53 oldu. Bu oran 2022 Eylül ayında yüzde 2,28 seviyesindeydi.

Çekirdek sermaye yeterliliği rasyosu yüzde 15’te, sermaye yeterliliği rasyosu ise yüzde 19’da kaldı.

kocasinanhaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu