Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan 12 yıl sonra Mısır’ı ziyaret edecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 12 yıl sonra Mısır’a resmi bir ziyarette bulunacak ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi ile görüşecek. Erdoğan, son resmi ziyaretini 2012 yılında Kahire’ye yapmış, 2013 yılında Mısır Cumhurbaşkanı Mursi’nin darbeyle devrilmesinin ardından iki ülke arasındaki ilişkiler kopmuştu.

ERDOĞAN, DUBAİ’DEKİ DÜNYA HÜKÜMETLER ZİRVESİ’NİN ONUR KONUĞU OLACAK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Geleceğin Hükümetlerini Şekillendirmek” temasıyla 12-13 Şubat’ta Dubai’de düzenlenecek Dünya Hükümetleri Zirvesi’ne katılmak üzere Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) gidecek. Erdoğan tepede onur konuğu olacak.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN SONRAKİ DURAĞI MISIR

Çeşitli ülkelerden devlet ve hükümet yetkilileri, uluslararası kuruluşlar, özel sektör, akademi, sivil toplum, düşünce kuruluşu ve medya temsilcileri ile iş adamlarının bir araya geldiği zirvede ana konuşmacı olarak Erdoğan konuşma yapacak. Erdoğan’ın BAE’den sonraki durağı Mısır olacak.

İLETİŞİM MÜDÜRLÜĞÜ’NDEN AÇIKLAMA

İletişim Başkanlığından, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın BAE ve Mısır’daki resmi temaslarına ilişkin yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, 12-13 Şubat 2024 tarihlerinde Birleşik Arap Emirlikleri’ni ziyaret edecek. davetlere yanıt verilmesi ve 14 Şubat 2024’te Mısır Arap Cumhuriyeti’ne resmi ziyaretlerde bulunacaklar.

Cumhurbaşkanımız, “Geleceğin Hükümetlerini Şekillendirmek” temasıyla 13 Şubat’ta Dubai’de düzenlenecek Dünya Hükümetleri Zirvesi’ne onur konuğu olarak katılacak. Çeşitli ülkelerden devlet ve hükümet yetkilileri, uluslararası kuruluşların temsilcileri, özel sektör temsilcileri, akademi, sivil toplum kuruluşları, düşünce kuruluşları ve medyanın yanı sıra iş adamlarının bir araya geldiği zirvede ana konuşmacı olarak yer alacaklar.

ERDOĞAN DÜNYA BAŞKANLARIYLA GÖRÜŞECEK

Ayrıca Cumhurbaşkanımızın zirve vesilesiyle Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı Pir Muhammed Bin Zayed Al Nahyan başta olmak üzere katılımcı ülkelerden mevkidaşlarıyla ikili görüşmelerde bulunması da öngörülüyor.

KAHİRE’DE ÜST DÜZEY TEMASLAR

Cumhurbaşkanımızın Kahire ziyareti sırasında gerçekleştirilecek görüşmelerde, Türkiye ile Mısır arasındaki bağların geliştirilmesi ve üst düzey ikili iş birliği sistemlerinin canlandırılması kapsamında atılacak adımlar üzerinde durulacak.

“Görüşmelerin gündeminde ikili ilişkilerin yanı sıra İsrail’in Gazze ve işgal altındaki Filistin topraklarına yönelik saldırıları başta olmak üzere güncel küresel ve bölgesel sorunlara ilişkin görüş alışverişinde bulunulması yer alıyor.”

MISIR’A SON ZİYARET 2012 KASIM’DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan Mısır’ı en son Kasım 2012’de, başbakanlık döneminde ziyaret etmişti. Ankara ile Kahire arasındaki ilişkiler, Mısır Cumhurbaşkanı Mursi’nin 2013’te darbeyle devrilmesinin ardından kırılma noktasına geldi.

8 YIL SONRA NORMALLEŞME BAŞLADI

8 yıl sonra normalleşme süreci başladı. Önce istihbarat, ardından bakanlık yetkilileri bir araya geldi.

ERDOĞAN VE SASI DÜNYA KUPASI’NDA BULUŞTU

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Mısırlı Sisi’nin Kasım 2022’de Katar’da düzenlenen Dünya Kupası’nda görüşmesinin ardından süreç hızlandırıldı ve geçen yıl karşılıklı büyükelçiler atandı.

akorenhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu