Haber

Dereköy’de tarım arazisi için maden çıkarma izni yargıdan iade edildi

ANTALYA – Korkuteli ilçesine bağlı Dereköy Başpınar Yaylası için verilen kömür madenciliği ruhsatı mahkemece iptal edildi. Antalya Toprak Koruma Kurulu kararı ile bölgede yaklaşık 40 hektarlık arazi tarım dışı bırakıldı. Turkuaz Lignit Kömür İşletmeleri A.Ş. Maden ocağı kurulmasına zemin hazırlayan bu vasıf değişikliği kararına karşı bölgede yaşayan 130 çiftçinin açtığı davada karar iptal edildi. Antalya 3. İdare Mahkemesi’nin iptal kararına ilişkin olarak, verimli tarım arazilerinin tarım dışı amaçlarla kullanılmasına izin verilemeyeceği belirtildi.

DEREKÖY’DE BİR ZAFER DAHA

Çevre ve Ekoloji Hareketi’nin (ÇEHAV) avukatlarından Tuncay Koç, Dereköylüler adına açtıkları bir çevre davasının daha zaferle sonuçlandığını vurgulayarak, “Bütün bu kötü haberlerin ortasında bir müjdemiz var. haberler. Mahkeme, Dereköy’de maden ocağı kurulmasına izin vermedi. Pandemi döneminde Dereköy’deki Başpınar Yaylası’na iki yıl önce kömür madeni çıkarma izni verildi. Konuyla ilgili iki dava açtık. Geçen yıl ‘ÇED gerekli değil’ kararımızı iptal ettirmiştik. Ancak bu iptal kararı hakkımızda yeniden incelenmek üzere bozuldu. O dava halen devam ediyor. Açtığımız ikinci dava ise Tarım Toprak Kurulu’nun birinci sınıf tarım yerinin tarımsal yeterlilik belgesinden çıkarılmasına karşı açtığımız davaydı. Geçen hafta mahkemenin iptal kararını aldık. Arazinin tarım dışı kullanımına izin veren idari işlem mahkeme tarafından iptal edildi.

Dereköy’de maden kurulmasına yıllardır karşı çıkan bölge halkı bugüne kadar birçok harekette bulundu.


“DOĞANIN YASALARI BİZE HATIRLATTI”

Tuncay Koç, Türkiye’nin 11 ilinde ve Sivas’ın Gürün ilçesinde depremlerin olduğu bir dönemde böyle bir karar almanın değerini vurgulayarak, doğayı ön planda tutan ve doğal dengeyi bozma girişimlerinin önüne geçen bir yaklaşımın benimsenmesi gerektiğini vurguladı. Koç, “Doğa kanunlarının doğayla uyumlu bir yaşam tarzı uygulamamız gerektiğini bize hatırlattığı acı ve zor günlerde Korkuteli halkı için küçük ama önemli olan bu kararımızı duyuruyoruz. Diyen bürokratlara bırakıyoruz. ‘şimdilik kendi vicdanlarına’

Avukat Tuncay Koç (solda) Dereköylülerle birlikte.


MAHKEME ‘BU TOPRAK İNSANIN’ DEDİ

Antalya’nın değerli bir bitkisel üretim merkezi olan Dereköy’ün küçükbaş hayvancılık ve arıcılığın da yapıldığı bir bölge olması karar ilişkilerinin ortasında yer aldı. Mahkeme kararında bölgenin devlet tarafından sulanan tarım alanlarından biri olduğu belirtildi: “Açık tarla sebze, meyve, tahıl ve yem bitkilerinin yetiştirildiği alan kısmen sulu tarla, kısmen kapalı meyve bahçesidir. ‘Mutlak tarım’ olarak nitelendirilen tarlalar. arazi’, meyve bahçesi nitelikli alanlar ise ‘ekili tarım arazisi’ dir.Her iki küme de birinci sınıf tarım arazisidir.Bu nedenle söz konusu alanın mahalle topluluğunu oluşturan çiftçilerin kullanımına uygun olduğu, değil, mahalle halkını oluşturan çiftçilerin kullanımına uygun olduğu anlaşılmıştır. makul insanlar veya gruplar.

‘MUTLAK TARIM ARAZİSİ’

Mahkeme kararında, Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne devredilen sulama projesi ile tüm alanın sulandığı belirtilerek, “Bu alanın tarım dışı kullanıma açılması halinde kömür madeninin kırma, eleme ve paketleme tesisi yapılacak. açılması mevcut sulama tesisinin tüm şebekesini ortadan kaldıracaktır.Sadece ana iletim sınırı ve “Etüd raporunda tarımsal açıdan değerli bir alan olduğu açıkça belirtilen alanın, tarım dışı amaçlarla kullanılması doğru değildir.” doğru değil. Alternatifi olmadığı belirtilen bu mutlak tarım arazisinin tarım dışı amaçlarla kullanılması yanlıştır. Bu gerekçelerle iptal kararı aldı” denildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu