Ekonomi

Emekli maaşlarında kritik detay: Maaşları yüzde 11 artacak

AK Parti MKYK Üyesi Doç. Dr. Resul Kurt, günlerdir kamuoyunda tartışılan emekli maaşlarıyla ilgili kafa karışıklığını giderecek bir köşe yazısı yazdı. Emekli maaşlarının belirlenmesinde kullanılan teknik bilgileri de paylaşan Kurt, 2022’de güncelleme katsayısındaki farktan dolayı 2022’de emekli olanların maaşlarının yüzde 11 daha yüksek olacağını söyledi.

İşte Kurt’un mektubu;

Son günlerde en çok sorulan sorulardan biri de emekli sayısındaki yüzde 30’luk artışın Yaşlı Emekliliğine (EYT) yansıyıp yansımadığı oldu.

Elbette geçmişten gelen pek çok sorunda olduğu gibi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın EYT sorununun çözümü için gerekli talimatları vermesiyle başlayan çalışma artık sona erdi. Kanun Tasarısı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sunulmak üzere milletvekillerinin imzasına açıldı.

Kısa süre içerisinde Meclis komisyonlarında görüşülerek Genel Kurul gündemine alınacak. İlgili kanunun Cumhurbaşkanımız tarafından onaylanması ve Resmi Gazete’de yayımlanması ile birlikte uzun zamandır beklenen EYT sorunu çözülecek.

Ancak 2023’te SGK sisteminde gördükleri maaşlarla EYT üyelerinin maaşlarına 2022’nin ortasında yüzde 30 zam yapılmadığı görülünce tartışmalar başladı.

2022’de emekli olmayan ve emekliliği için 2023’te EYT’nin çıkmasını bekleyenler için değerli bir konuyu açıklamakta fayda var. . Yani SGK maaş hesaplama robotunda 2022’de görülen fiyatın üzerinden yüzde 30 zam yok.

Hatta maaş hesaplama robotunda herkesin gördüğü rakamlar an itibariyle güncel fiyatı gösteriyor. Aradaki farkın nedeni, birçok kişinin sormasıdır. “2022’de mi yoksa 2023’te mi emekli olmak avantajlı?”Sorunuzun cevabında yatıyor.

5510 sayılı Kanunun 29. maddesinde düzenlenen bu aylık hesaplama usulü ve aylık artış şekli, yaşlılık aylığı başvuru tarihini yaşlılık aylığı skalasında belirleyici bir parametre haline getirmektedir. Bu patikanın doğal bir sonucu olarak Aralık ayında ödenen aylık ile Ocak ayında ödenen/bağlanacak aylık arasında tam prim gün sayısına göre mutlaka bir fark vardır.

EMEKLİLİKLER NASIL BELİRLENİR?

SSK emekli maaşını belirleyen ana parametre, güncellenen aylık ortalama kazanç ve prim gün sayısına göre belirlenen ücret oranıdır. Bu ikisinin ürünü emekli maaşıdır. Her yıl için sigorta prim matrahına uygulanacak güncelleme katsayısı, her yılın yıllık tüketici enflasyon oranı ile büyüme oranının yüzde 30’unun toplamından oluşmaktadır. Böylece, güncellenen ortalama prim matrahı ile aylık uzlaşma oranının ürünü olan aylık prim, Ocak ve Temmuz ödeme dönemlerinden itibaren geçerli olmak üzere tüketici enflasyonu kadar artırılmaktadır.

2022’de emekli olanlar 2023’te emekli olanlara göre daha avantajlı.Bundan dolayı ya 2022 emeklisinin ya da 2023 emeklisinin maaşı daha yüksek olmuştur.

2022’de emekli olmayanların veya 2022’de SGK maaş hesaplama robotunda görülenlerin maaşı o tarihte geçerli olan bilgilerle hesaplandı. Dolayısıyla o fiyatın üzerinde yüzde 30 artış beklentisi doğru değil çünkü SGK maaş hesaplama programı, hesap yapıldığı anda emekli olmanız halinde ödenecek maaşı gösteriyor.

Ekonominin normal seyrinde olduğu dönemlerde, yaşlılık aylığı talep edilen yılın aylık ölçüsüne etkisi yok denecek kadar az olmakla birlikte, ekonomideki olağanüstü değişimler (TÜFE’deki ani artış/düşüşler) beraberinde getirebilecektir. aylık fark olağanüstü seviyelere.

ALACAKLARDA YÜZDE 30 ARTIŞ

Emekli maaşının hesaplanmasında enflasyon oranı ve 2023 öncesi büyüme oranı dikkate alınmaktadır. SGK maaş hesaplama robotunda gördüğünüz maaşa 2023/Ocak zammı yani %30 zam dahildir.

2022 artış oranı henüz açıklanmadığından 2023/Ocak zamlı bu maaşa 2023/Nisan döneminde güncelleme oranının %30’u kadar zam yapılacaktır. Büyüme oranının %5-6 civarında olması beklendiği için hesaplanan bu maaşı 1.015 ile çarptığımızda bulunacak maaş Nisan dönemi büyüme oranı ve 2023/Ocak artışını kapsayan fiili maaş olacaktır.

2022’DE EMEKLİ OLAN YÜZDE 11 YÜKSEK ORAN ALACAK

Ancak, 2023 yılında emekli olanlar, 2022 yılındaki %78,60’lık toplam zamdan yararlanamayacak ve 2008-2023 ortası primleri ile 1/10/2008 tarihinden önceki emekli aylıkları %65,92 oranında artacak ve aylık hesaplanan 2023/Ocak artış %30 oranında artırılacaktır. . Bu nedenle 2022’de emeklilerin maaşı, 2023’teki emeklilere göre %11 gibi yüksekti.

Diğer bir iddia ise EYT kapsamında emekliliğe hak kazananların maaşının diğer çalışanlara göre daha düşük olup olmayacağı sorusudur. Burada EYT üyeleri için düşük maaş laf konusu değil, başvuru tarihinde almaları gereken maaş ödenecek.EYT’nin ortasında veya normal emeklilikte fark olmayacak.

Emeklilik hakkını kazanmış olanlar için beklesek mi emekli olsak mı sorusunun cevabı emeklilik tarihinde emekli olmaktır. Emekli olmak her zaman avantajlıdır. Çünkü emekli olarak aldığı aylıklar ile bekleyerek maaş artışı karşılaştırıldığında en avantajlısı emekli maaşı alarak emekli olmaktır.

KAYNAK:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu