Ekonomi

IEA/Birol: Türkiye yeşil enerjide 5 yılda yüzde 64 büyüyecek

Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) Lideri Fatih Birol, Türkiye’de yenilenebilir enerjinin gelişimi ve IEA’nın bugün yayınlanan “Renewable 2022: Analysis and Forecasts for 2027” başlıklı yıllık raporuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Dünyada yenilenebilir enerjinin son 20 yılda çok hızlı büyüdüğünü söyleyen Birol, özellikle elektrik krizinin de etkisiyle bu büyümenin önümüzdeki 5 yılda olağanüstü bir noktaya ulaşacağını söyledi.

Önümüzdeki 5 yılda küresel yenilenebilir enerji kapasitesinin 2 bin 400 gigawatt artacağı bilgisini paylaşan Birol, şunları kaydetti:

“Bu büyüme neredeyse son 20 yıldaki büyümeye ve Çin’in mevcut elektrik kapasitesine eşit. Bu olağanüstü büyümenin iki nedeni var. İlk olarak, birçok ülke yenilenebilir enerjiyi yalnızca çevre dostu olarak değil, aynı zamanda güç kaynağı güvenliği için çok değerli bir seçenek olarak görmektedir. İkincisi, “Bunun nedeni yenilenebilir enerji maliyetlerinin fosil yakıt fiyatlarına göre çok daha düşük olması. Yani yenilenebilir enerji ekonomik olarak değerli bir tercih haline geldi. Bu açıdan yenilenebilir enerjinin harika bir büyüme dönemine girdiğini görüyoruz.”

Ana faktör arz güvenliği ve düşük maliyetlerdir.

Yenilenebilir enerji yatırımlarının finansmanına ilişkin sinyallerin de olumlu olduğunu kaydeden Birol, birçok hükümetin yenilenebilir enerjiye eşi benzeri görülmemiş bir destek verdiğini söyledi.

Özellikle dört büyük ekonomi olan Çin, Hindistan, ABD ve AB’nin yenilenebilir enerji yatırımlarını finansal olarak desteklediğini ve yatırımcılara çok uygun koşullar sunduğunu belirten Birol, “Büyüme bu yüzden bu kadar dev adımlar atıyor. İklim değişikliği şu anda ana konu. Yenilenebilir enerjideki büyümenin arkasındaki en önemli faktör, “En önemli faktör enerji güvenliği ve yenilenebilir enerjinin diğer yakıtlara göre daha ucuz olması” dedi.

Türkiye’nin 10. sıraya yükselmesi bekleniyor

Birol, dünyada yenilenebilir enerjideki büyümenin Türkiye’de de görüldüğüne dikkat çekerek, IEA’nın Türkiye ile ilgili şu öngörülerini paylaştı:

“Türkiye’de yenilenebilir enerjinin 5 yılda yüzde 64 büyüyeceğini görüyoruz. Bu büyüme ile Türkiye yenilenebilir enerjide Avrupa’nın dördüncü, dünyada ise ilk 10 büyük pazarı haline geliyor. Bu büyümenin yüzde 75’i yenilenebilir enerjide. enerji rüzgar ve güneşten gelecek. Ayrıca Türkiye’de jeotermal enerji büyümesi çok yüksek. Türkiye neredeyse Endonezya ile aynı formda lider.”

Türkiye’nin IEA’nın raporundaki bulgularına göre, Türkiye’nin yenilenebilir enerji kapasitesinin yüzde 64 artışla 2027’de toplamda 90 gigavata ulaşması bekleniyor. Toplam kapasite artışında güneş enerjisi %49 ile başı çekerken, bu artışın %24’ünü rüzgar enerjisinin oluşturacağı öngörülmektedir.

Türkiye’nin bu büyüme ile 2027 yılına kadar dünyanın en yüksek yenilenebilir enerji kapasitesine sahip ülkeleri arasında Çin, ABD, Hindistan, Almanya, Brezilya, İspanya, Japonya, Avustralya ve Amerika Birleşik Devletleri’nin ardından 10. sıraya yükselmesi bekleniyor. Krallık.

Fosil yakıtlardan 1,5 trilyon dolar daha yüksek

Dünyada yıllık 1 trilyon dolar ile fosil yakıtlara yapılan yatırımların devam etmesine rağmen saf enerjinin gerisinde kaldıklarını söyleyen Birol, saf enerjide 1,5 trilyon dolarlık yatırım olduğu bilgisini verdi.

Birol ise iklim hedeflerine ulaşmak için salt enerji yatırımlarının yeterli olmadığının altını çizerek şu ifadeleri kullandı:

“Fosil yakıtlara hala yatırım yapılmasının nedeni, birçok yatırımcının dünyanın iklim hedeflerine ulaşılamayacağını düşünmesi ve yatırımlarını buna göre yapmasıdır. Bu da ticari bir risk taşımaktadır. Aldıkları kararların karlı olup olmayacağını zaman gösterecek, ancak Her halükarda temiz enerjiye çok güçlü bir yatırım var. Bunun temel nedeni iklim değişikliği, enerji güvenliği ve bu kaynakların ucuzluğu.”

“Gelişmiş ülkelerin ekonomik ve ahlaki sorumluluğu var”

Gelişmekte olan ülkelerde yenilenebilir enerjinin geliştirilmesinin değerine değinen Birol, Çin ve Hindistan’ın bu alanda ilerleme kaydettiklerini ancak Afrika ülkelerini daha çok düşündüklerini söyledi.

Birol, Afrika’da her iki kişiden birinin elektrik kullanamadığını ancak bu ülkelerde güneş enerjisi potansiyelinin yüksek olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Afrika’nın güneş enerjisinden çok daha fazla faydalanması gerekiyor ama yatırımlar bu kadar değil. Bu konuda gelişmiş ülkelere bu noktada ekonomik ve manevi sorumluluk düşüyor. Ayrıca uluslararası yatırım bankaları ve Dünya Bankası gibi kuruluşlar da bu konuda finansman sağlıyor. Bu ülkelerdeki yatırımları hızlandırmak için uygun koşullar hem uluslararası yatırım ve kalkınma bankalarına hem de gelişmiş ülkelere çok önemli bir rol düşüyor.”

Yenilenebilir kaynaklar üç yıl içinde en büyük elektrik kaynağı olacak

IEA’nın Yenilenebilir Enerji 2022 raporuna göre, küresel yenilenebilir enerji kapasitesinin 2.400 gigawatt artarak 2027 yılına kadar 5.650 gigawatt’a ulaşması bekleniyor. Önümüzdeki 5 yılda yenilenebilir enerjide beklenen büyüme, dünyadaki son 20 yılda büyümeye eşit. .

Öngörülen 2.400 gigavatlık artışın 1070 gigavatının Çin, 280 gigavatının ABD, 425 gigavatının Avrupa ve 145 gigavatının Hindistan tarafından devreye alınacağı hesaplanıyor.

Önümüzdeki 5 yılda küresel elektrik kapasitesindeki artışın yüzde 90’ının yenilenebilir kaynaklardan geleceği ve 2025 prestijiyle bu kaynakların kömürü geride bırakarak en büyük elektrik kaynağı olacağı öngörülüyor.

2017’nin prestijiyle birlikte elektrik üretiminde yenilenebilir kaynakların payının mevcut yüzde 28 seviyesinden yüzde 38’e çıkması beklenirken, bunun yüzde 20’sinin güneş ve rüzgardan kaynaklanacağı hesaplanıyor.

Güneş enerjisi, toplam büyümenin yüzde 60’ını oluşturuyor

Toplam güneş enerjisi kurulu gücünün 5 yılda 1500 gigawatt artarak 2 bin 350 gigawatt’a ulaşacağı, 2026’da doğal gazı, 2027’de kömürü geride bırakarak en büyük elektrik kaynağı olacağı tahmin ediliyor.

Tek başına güneş enerjisi, 2027’ye kadar yenilenebilir enerjide öngörülen toplam büyümenin yüzde 60’ını oluşturuyor.

Rüzgar enerjisi kurulu gücünün bu dönemde yaklaşık iki katına çıkması, yeni kurulacak kara rüzgar santrallerinin kapasitesinin 570 gigawatt artması, deniz rüzgar enerjisi kapasitesindeki artışın ise toplamın yaklaşık yüzde 20’sini oluşturması bekleniyor. yenilenebilir enerjide artış.

Güneş ve rüzgar enerjisindeki güçlü büyümenin bir sonucu olarak, hidroelektrik dünyadaki üçüncü en büyük yenilenebilir enerji kaynağı olma konumuna geriliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu