Haber

İran’da 2 gazeteciye ‘başörtüsü’ davası kefaletle serbest bırakıldı

İran’da ‘ahlak polisi’ tarafından ‘başörtüsünü düzgün bağlamadığı’ gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra öldürülen Mahsa Jîna Emini’nin ölümü ve cenazesini haberleştiren gazeteciler Niloofar Hamedi ve Elaheh Mohammadi hakkında yeni dava açıldı. ‘. Kefaletle serbest bırakılan gazeteciler, tahliye sonrası paylaşılan görüntülerde başlarını örtmedikleri için hakim karşısına çıkacak.

CEZAEVİNDEN GÖRÜNTÜLERİ DAVA KONUSU OLDU

İran Yargısına bağlı Mizan haber ajansının Reuters’in haberine göre, serbest bırakıldıktan sonra basına yansıyan ve sosyal medyada paylaşılan görüntülerde ‘başörtsüz’ görülen iki gazeteci hakkında yeni dava açıldı. hapishaneden. Söz konusu görüntülerde Niloofar Hamedi ve Elaheh Mohammadi’nin aileleriyle birlikte dışarıda serbest bırakılmalarını kutladıkları görülüyor.

İran basınında 14 Ocak Pazar günü yer alan haberlerde, Emini’nin ölümü ve cenazesini haber yaptıkları için 13 ve 12 yıl hapis cezasına çarptırılan Hamedi ve Mohammadi’nin kefaletle ve yurt dışına çıkış yasağıyla serbest bırakıldığı belirtildi. Buna göre iki gazeteci, cezalarına itiraz konusunda mahkemece karar verilene kadar serbest kalacak.

Ne oldu?

Jîna Mahsa Emini, İran’da ‘ahlak polisi’ tarafından ‘başörtüsünü düzgün bağlamadığı’ gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra 16 Eylül 2022’de hayatını kaybetti. İran Adli Tıp Kurumu Emini’nin ölümünü önceden var olan hastalıklara bağladı ancak Birleşmiş Milletler’den (BM) bir insan hakları uzmanı, delillerin genç kadının ‘ahlak polisi’ tarafından dövülmesi sonucu öldüğünü gösterdiğini söyledi.

Reformcu gazete Shargh’ta çalışan Hamedi, Emini’nin ölüm haberini veren ilk gazeteci oldu. Emini’nin vefatını öğrendikten sonra babası ve anneannesinin kucaklaştığı fotoğrafı çekip, “Siyah matem elbisesi milli bayrağımız oldu” sözleriyle internette paylaştı. Muhammedi, yine reformcu bir gazete olan Ham-Mihan’da çalışıyor ve Emini’nin memleketi Sakkız’daki cenazesi hakkında yazılar yazıyor. Yüzlerce kişinin “Kadın, yaşam, özgürlük” sloganları attığını bildirdi.

Emini’nin cenazesinin ardından özgürlüklerin arttırılmasından rejimin devrilmesine kadar uzanan taleplerle protestolar hızla ülke geneline yayıldı. Protestoların başlamasından kısa bir süre sonra iki gazeteci tutuklandı ve ABD hükümetiyle işbirliği yapmak ve ulusal güvenliğe karşı zımni anlaşma yapmakla suçlandı. Sırasıyla 13 ve 12 yıl hapis cezasına çarptırıldılar. (DIŞ HABER)

habersusurluk.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu