Vanlı balıkçılar sezondan memnun
Vanlı balıkçılar dönemden memnun
VAN – Dünyada sadece Van Gölü’nde yaşayan ve son yıllarda alınan tedbirlerle koruma altına alınan gölde inci kefali popülasyonunun artması balıkçıların yüzünü güldürüyor.
Türkiye’nin en büyük sodalı gölü olan Van Gölü’nde bu yıl yaşayan inci kefali bolluğu yüzleri güldürüyor. Dünyada sadece Van Gölü’nde yaşayan ve üreme mevsimi olan bahar mevsiminde tatlı sulara yaptığı göçle anılan inci kefali bu yıl balıkçıların yüzünü güldürdü. 3 bin 712 kilometre yüzölçümüne sahip olan ve dünyanın en derin 15. gölü olarak bilinen Van Gölü, denizden 1.646 metre yükseklikte bulunuyor. Van Gölü’nün en derin noktası 451 metre, ortalama derinliği ise 175 metre civarında. Yaklaşık 15 bin kişinin geçimini sağlayan inci kefali bu yıl da balıkçıların yüzünü güldürüyor. Açık deniz balıkçıları bu yıl denizden ağlarını boş çekerken, Van’da balıkçılar inci kefallerini inci gibi dizmeye devam ediyor.
“Bu yıl çok iyi bir üreme sezonu geçirdiğimizi söyleyemem.”
15 Temmuz itibarıyla avlanma yasaklarının sona ermesiyle birlikte Van Gölü’ndeki balıkçı hasretinin de sona erdiğini ifade eden Van YYU Su Ürünleri Fakültesi Dr. Bu yıl döneme çok iyi bir başlangıç yaptılar.Gördüğünüz gibi ağlar balık dolu ve tekne neredeyse balık dolu.Şu anda bulunduğumuz yer Erciş Körfezi ve onlarca koy var. Etrafımızda kayıklar var.Van Gölü”Binlerce insan ekmeğini Van Gölü’ndeki inci kefalinden sağlıyor. Van Gölü’ndeki inci kefali balıklarının yaşaması, yazın üreme başarısına bağlı. Bu yıl çok yeterli bir üreme dönemi geçirdiğimizi söyleyemem. Ne yazık ki, nehirlerin akış oranları önemli ölçüde düşüktü. İlerleyen yıllarda özellikle üreme döneminde. Su yönetim planı yapılmalıdır. Bu ağların dolmasını istiyorsak yaz suyu yönetim planına ağırlık vermemiz gerekiyor. Yani yaz geldiğinde akarsularda inci kefalinin üremesi için yeterli su bulunmalıdır. Sulama sistemi ile ilgili sulama regülatörü tarımsal sulamaya giden tüm suyu kestiği için dere yatağı tamamen kurudu ve sağlıklı büyümem gerçekleşemedi. Yaz aylarında üreme gerçekleşmeyince burada balıkların devamlılığından bahsetmek maalesef mümkün olmuyor. Bu nedenle inci kefali balıkçılığı işletmeciliği tüm alanları kapsayan bir konu teşkil etmektedir. Sadece göldeki olta takımlarının ve göldeki balıkçılığın düzenlenmesi değil, yaz aylarında su yönetim planı da değerlidir. Umuyoruz ki bu yıl uygun bir üreme sezonu olur ve balıkçılarımızın yüzü güler.”
“Türkiye’nin en ucuz balığı bizim balığımızdır”
Balıkçı Ahmet Çıkla, 15 Temmuz’dan itibaren sezonu açtıklarını belirterek, “Yaklaşık 17-18 gündür balığa çıkıyoruz. Sezonun açılmasıyla birlikte çok şükür şu an iyi gidiyor. Balıkların durumu iyi. Sadece girdiler bizi biraz zorluyor mazot ve ağ biraz değerli.100 metre misina ağı bu yıl 950-bin tl civarındaydı.bu yıl aynı ağ 2 bin 200 tl balık durumu Bu sene geçen seneye göre çok yeterli.Geçen sene 100 metrelik ağda 50 kilo balık çıkıyordu, bu yıl birebir filelerde 100 kilo balık çıkıyor.” balık durumu çok iyi Maliyetler yüksek olduğu için bir yük yaşıyoruz. Bu sene balık genelde bol ama ucuz. Türkiye’nin en ucuz balığı bizim balığımızdır” dedi.
Güvenlik güçlerinin aldığı önlemler sayesinde balıkçılar, son yılların en güvenli üreme dönemlerinden birini yaşayan inci kefalini 15 Nisan’a kadar avlayabilecek.