Haber

CHP’li Akın: Amasra’da sigorta yapmadan işçiler çalıştırıldı

ANKARA – CHP Genel Lider Yardımcısı Ahmet Akın, yasal mecburilik olmasına rağmen Türkiye Taşkömürü Kurumu’na ilişkin Amasra işletmesinde faciadan evvel sigorta yapılmadığı savını gündeme getirdi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Güç ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ve bağlı kuruluşların bütçe görüşmelerinde konuşan Akın, “Amasra’da sigorta yapılmadığı için madenin çalışmaması gerekirken; siyasi baskılarla maden çalıştırılmaya devam ediliyor ve bu verilen sürenin sonuna doğru facia meydana geliyor. Facianın ardından sigorta yetkilileri acilen çağrılıyor ve bu olay sumen altı ediliyor. Bu iddialar doğruysa madenciler bile bile ölüme gönderilmiştir demektir” dedi.

‘MADENDE SORUN TESPİT EDİLDİĞİ İÇİN SİGORTA YAPILMIYOR’

Amasra’da 42 madencinin hayatını kaybettiği facianın üzerinden bir ay geçtiğini hatırlatan CHP’li Akın, sigortasız çalışanlara dair şunları kaydetti:

“Soma faciasından sonra tüm madenlerin özel sigorta kapsamına alınması zorunla hale getirildi. İster kamu ister özel olsun Türkiye’de hiçbir madene sigorta yapılmadan çalışmasına müsaade verilmiyor. Facianın yaşandığı Amasra’da da ağustos ayının sonu, eylül ayının başı üzere özel sigorta için 3 kişilik bir heyet madene iniyor. Bu heyette tecrübeli bir maden mühendisi; A sınıfı iş güvenliği uzmanı ve sigorta eksperi bulunuyor. Heyet madende kıymetli eksiklikler olduğunu tespit ederek; daha fazla inmeden çabucak çıkıyorlar. Tahkimatta önemli sıkıntılar olduğu ve madende bu problemlerin 40-45 gün içinde bitirilmesini talep ediyorlar. Madende sorun tespit edildiği için de sigorta yapılmıyor.”

‘ÖNCELİĞİMİZ İNSAN’

Mevzuata nazaran sigorta yapılmayan madende çalışma yapılmasının yasak olduğunu kaydeden CHP’li Akın, Amasra’da mevzuatın önemsenmediğini tabir etti ve şöyle devam etti:

“Amasra’da sigorta yapılmadığı için madenin çalışmaması gerekirken; siyasi baskılarla maden çalıştırılmaya devam ediliyor ve bu verilen müddetin sonuna yanlışsız facia meydana geliyor. Facianın akabinde sigorta yetkilileri hemen çağrılıyor ve bu olay sumen altı ediliyor. Sayın Bakan bu argümanlar doğruysa madenciler bile bile mevte gönderilmiştir demektir. Bakın bize gelen bilgiler; Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun öteki madenlerinde de benzeri sıkıntılar olduğu tarafında. Başka dört madende de facia yaşanabilir. Buradan uyarıyoruz; sizin için insan hayatı kıymetli olmayabilir fakat bizim önceliğimiz evvel insan.”

‘SAYIN BAKAN BOTAŞ’IN ZİYANINI SİZ Mİ KARŞILIYORSUNUZ?’

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Lideri Recep Tayyip Erdoğan’ın ve iktidar sözcülerinin doğalgaza yüzde 75 dayanak yapmakla övündüğünü lisana getiren CHP’li Akın, şunları lisana getirdi:

“Allah aşkına, ‘Biz karşılıyoruz’ derken; bu parayı cebinizden mi veriyorsunuz? BOTAŞ’ın görev zararını AK Parti mi karşılıyor? Yoksa Sayın Bakan siz kendi maaşınız ile mi BOTAŞ’ın zararını kapatıyorsunuz da biz mi bilmiyorsunuz? Allah aşkına sizin yanlış politikalarınız hem kurumlarımızı hem de vatandaşı batırıyor.”

‘ELEKTRİK VE DOĞALGAZDA ASGARİ TÜKETİM 2 BİN LİRA OLDU’

CHP’li Akın, güç faturalarını artık ne minimum ücretlilerin ne de düşük gelirli vatandaşların karşılayabildiğini lisana getirdi. CHP’li Akın, şunları söyledi:

“Geçen sene 200 lira olan minimum elektrik tüketimi bugün 450 liraya; geçen sene 550 lira olan ısınma hedefli minimum doğalgaz tüketimi ise bin 550 lira oldu. Yani vatandaşlarımızı yalnızca iki güç faturası için minimum olarak ayda 2 bin lira vermek zorunda bıraktınız. Minimum fiyatla geçinen bir aile çıkarının neredeyse yarısını bu iki faturaya ayırıyor. Bunun daha kirası var. Suyu var. Yolu var. Okul masrafı ve mutfak masrafı var. Gelin de siz çıkın bu gelirle bu masrafın altından.” (DUVAR)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu