Yaşam

Eski Mısır’da Kölelerin Cinsel Organları Neden Kesildi? Sünnetle İlginç Bir Bağlantısı Var!

Kurulan ilk uygarlıklardan biri olan Eski Mısır, bugün hala çözemediğimiz hikayeler, mimari eserler ve farklı ritüellerle doludur. Bu ritüellerden biri de Eski Krallık döneminde kölelerin, düşmanların ve savaş esirlerinin ritüelleriydi. cinsel organların amputasyonu. 

Bu uygulama nasıl başladı, köleler ve tutsaklar aşağılama sistemiDoğduğumuz yüzyıla şükretmemizi sağlayan olaylardan birini keşfedelim.

Binlerce yıl önce yaşamış medeniyetlerin sosyal alışkanlıkları hakkında nasıl fikir sahibi olabiliriz?

Bunun cevabı elbette arkeolojik araştırmalarda gizlidir. Bu farklı ama bir o kadar da sancılı uygulamayı Eski Mısır metinlerinde ve sanat eserlerinde de bulabiliriz. Örneğin mezar duvarlarında ve M.Ö.’den kalma çeşitli eserlerde Görselleri görmek mümkün.

Aslında bunlardan biri Gize’deki piramitlerin en büyüğü olan Sakkara’da, Ankhmahor’un mezarındadır. penisleri kesilen iki yetişkin erkeği tasvir edenBir rahatlama var.

Bunu yapmayı ilk kim düşündü? Aslında bunun arkasında kutsal bir hikaye var.

Eski Krallık döneminde bir aşağılama veya cezalandırma yöntemi olarak kullanılan bu ritüelin kökleri Eski Mısır Mitolojisindeki 4 kardeş yaratıcının hikayesine dayanmaktadır. Hadım uygulamasının temeli, mitoloji meraklılarının adını oldukça iyi bildiği ölülerin ve yeniden doğuşun efendisidir. Osiris’in ölüm hikayesinde gizlenmiş. Bu benzetmede; güzelliğiyleünlü tanrıça IŞİDölümlü dünyanın yaratıcısı Osiriskötülüğün yaratıcısı Sethve bilgelik tanrıçası NeftilerAdlandırılmış 4 değerli tanrı ve tanrıça vardır.

Tanrılardan Osiris, tanrıça İsis ile, Seth ise Nephtys ile evlidir. Ancak diğer tüm tanrılar gibi tanrı Seth de İsis’in tatlılığından etkilenmiş ve İsis’e aşık olmuştur. İsis’le evlenmek isteyen ve Osiris’e düşman olan Kötü Tanrı Seth En güçlü tanrı olduğu söylenen Güneş Yaratıcısı Ra, göğe yükseldiğinde yokluğundan yararlanarak tanrı Osiris’i öldürür. Öldürdüğü tanrının cesedini 14 ayrı yerden keserek Nil Nehri çevresindeki şehirlere dağıtmaya başladı.

Osiris’in utancı binlerce kölenin kaderi oldu.

Bunu öğrenince çok üzülen İsis, bir an önce yola çıkar ve kardeşi Nephtys ile çok sevdiği kocası ve erkek kardeşi Osiris’in parçalarını aramaya başlar. Farklı şehirlerde birer birer Osiris’in parçaları bulur. Eksik olan tek parça Osiris’in penisidir. Bulduğu her modülün bulunduğu yere, ileriki dönemlerde Eski Mısırlılar tarafından kalıntılarını bugün bile bulabildiğimiz büyük tapınaklar inşa edilecekti.

Bundan sonra Isis, Osiris’in vücut modüllerini birleştirmek ve kocasını diriltmek için ilahi gücünü kullandı. Osiris dirildiğinde, vücudunun tamamına sahip olmadığı için artık ölümlü dünyayı yönetemeyecek. Bu şekilde Osiris ölülerin dünyasına ve oraya hakim olmaya başlar. Osiris ile Eski Mısır’da penis kesme asalet, asalet, ilahlık mertebesine ulaşmış olarak görülmeye başlandı. Ancak ilerleyen yıllarda bu durum değişti. Nüfusun alt katmanlarında görülen binlerce köle ve esir hadım edildi.

Bonus:Bugünkü sünnet geleneğinin ataları Eski Mısırlılardır.

Eski Mısırlılar tarafından esir alınan esirlerin acı dolu bir uygulaması hem o döneme göre oldukça maliyetliydi hem de birçok mahkumun ölümüne yol açtıve köle pazarında satılmaları zordu.

Mısırlılar bu sorunu çözmek için uygulamayı uygulamaya zaman ayırdılar. sadece sünnet derisini kesmek için dönüştüler. Bu değişiklik, esirlerin köle olarak ekonomik maliyetlerini korumalarına olanak sağlarken aynı zamanda onlara ömür boyu köle olarak alınıp satıldıkları gerçeğini de hatırlattı.

Yani bugün hala İslam ve Yahudilik İnançta var olan sünnet geleneği Eski Mısır ritüellerinin bir uzantısıdır. Sünnetle ilgili farklı fikirleri anlatan yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Kaynaklar: Sünnet Tarihi, ScienceDirect, Britannica

asarcikajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu