Haber

Japonya, cinsel ilişkiye girme yaşını 13’ten 16’ya çıkardı

Japon Parlamentosu, ülkenin cinsel saldırı hatalarıyla daha aktif mücadele edebilmesi için talep etme yaşını 13’ten 16’ya çıkaran yasayı onayladı. LGBTİ+ topluluğuna yönelik ayrımcılığı ortadan kaldırmayı amaçlayan yasa da TBMM’den geçti. Ancak yasa, insan haklarını güvence altına almadığı için eleştirildi. Yasanın ana eleştirisi, eşcinsel evliliğin hala resmi olarak tanınmadığı gerçeğinden geldi.

Japonya, eşcinsel evliliği yasal olarak korumayan tek G7 ülkesidir. Tasarıda cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine dayalı ayrımcılığın takdire şayan görülmemesi gerektiği vurgulandı. Bu ibare “Haksız ayrımcılık yapılmamalıdır” şeklinde değiştirilmiştir. Sözcüğün özne değişikliği, üstü kapalı olarak bazı ayrımcılık biçimlerinin güzel görülebileceği şeklinde yorumlanarak eleştirilere neden olmuştur. İktidardaki Liberal Demokrat Parti’nin bazı milletvekilleri, yasanın oylandığı meclis oturumuna katılmadı.

HALK DA EVLİLİK EŞİTLİĞİNİ DESTEKLİYOR

Japonya küresel bir finans merkezi olmak istiyor. Ancak iş dünyası liderleri, Japonya’nın LGBTİ+’ların temsili de dahil olmak üzere çeşitliliği kabul etmesi gerektiğini vurguluyor. Kamuoyu yoklamalarına göre, Japon halkı da genel olarak eşcinsel evliliği destekliyor. Ülke çapındaki yerel yönetimler eşcinsel birliktelik anlaşmalarına izin veriyor, ancak bunlar evlilikle güvence altına alınan hakların gerisinde kalıyor.

Öte yandan, Japon Parlamentosu tarafından kabul edilen başka bir yasa, daha uygun kontrol sağlamak için tecavüz tanımını ‘zorla’ cinsel ilişkiden ‘rıza dışı’ya genişletti. Yasal cinsel ilişki yaşı da 13’ten 16’ya çıkarıldı. Japonya’da talep yaşı 1907’den beri 13’tür. Bu arzu yaşının sona ermesi, reşit olmayanlarla cinsel ilişkinin yasal olarak tecavüz olarak tanınmasını engelledi. Ülkede ceza kanunu 2017 yılında değiştirildi ancak yapılan değişiklikler yetersiz bulundu. Aktivistler, bu reformun yetersiz olduğunu savundu ve son yıllarda tecavüz davalarında verilen beraatlar ülke çapında protestoları tetikledi. (BBC Türkçe)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu