Sağlık

Yataş ve El Bebek Gül Bebek Derneği’nden Prematüre Bebekler İçin Önemli İş Birliği

Minik Kahramanlar Uykunun Mucizesiyle Büyüyecek

Türkiye’nin sağlıklı uyku denildiğinde birinci akla gelen markalardan biri olan Yataş Bedding, prematüre bebeklerin sıhhatle büyümesine dayanak olmak için El Bebek Gül Bebek Derneği ile güçlerini birleştirdi. Yataş Bedding, derneğe maddi takviyenin yanı sıra nest ve kuvöz örtüsü üretimi için kumaş ve anne-bebek ahenk odaları için JunoYeni Doğan Bebek Yatağı bağışında bulundu.

Türkiye’nin yenilikçi uyku markası Yataş Bedding, El Bebek Gül Bebek Derneği iş birliğiyle hayata geçirdiği Uykunun Mucizesi ile Büyüyen Küçük Kahramanlar projesinidüzenlediği bir basın toplantısıyla duyurdu.Yataş Bedding Pazarlama Yöneticisi Selmin Gündoğdu mesken sahipliğinde düzenlenen toplantıda El Bebek Gül Bebek Derneği Lider Yardımcıları Binnur Peker ve Neval Pınar Yılmaz Şafak, oyuncu ve tıpkı vakitte prematüre annesi Ayça Bingöl, Yataş Uyku Konseyi uzmanları Uzman Klinik Psikolog Fundem Ece ve Fizyoterapist Yonca Görgül de katıldı.

YataşBedding, prematüre bebeklerin gelişimine takviyede bulunmak ve bu bahisteki farkındalığı artırmak hedefiyle gerçekleştirilen iş birliğini Dünya Prematüre Bebek Günü kapsamında duyurarak projenin farkındalığını artırmayı amaçladı. Proje çerçevesinde Yataş Bedding, El Bebek Gül Bebek Derneği’ne maddi dayanağın yanı sıra gelişimini tamamlayana kadar kuvözde tutulan prematüre bebeklerin kuvözde kendini rahat ve inançta hissetmesine yardımcı olan nest; bebeği rahatsız edebilecek ışık ve sesleri azaltan kuvöz örtüsü üretimi için kumaş; prematüre bebeklerin anneleri ile konuta dönmeden evvel bir ortaya gelerek temasta bulunduğu anne – bebek ahenk odalarında bakıma yardımcı olmak için doğumdan itibaren bebeği gerçek durumda tutan, rahat ve inançlı bir ortam sağlayan ve uyku bölünmelerini azalttığı için uyku kalitesini artıran Juno Yeni Doğan Yatağı bağışı gerçekleştirdi.

“Yaşama sarılan minik kahramanlar uykunun mucizesiyle büyürken onlara destek oluyoruz”

Prematüre bebeklerin hayatında uykunun pahasını hatırlatan YataşBedding Pazarlama Yöneticisi Selmin Gündoğdu, şunları söyledi: “Sağlıklı ve tertipli uyku hepimizin bedensel ve zihinsel sıhhati için büyük kıymet taşıyor, çocukların gelişimini destekliyor. Fakat prematüre bebeklerde uyku çok daha önemli… Zira anne karnında tamamlanamamış gelişimlerini kuvözde uyuyarak, korunarak tamamlıyorlar. Prematüre bebekler günde 15 ila 22 saat uyuyor. Düşünsenize bazen bir güne yakın uykuda kalıyorlar. Annelerine kavuşacakları güne kadar onları büyüten, geliştiren en değerli etkenlerden biri uyku… Biz de herkesin uykusunu düşünürken prematüre bebeklerimizi de unutmuyoruz. El Bebek Gül Bebek Derneği ile birlikte yaşama sarılan minik kahramanlar uykunun mucizesiyle büyürken onlara takviye oluyoruz. Kuvöz kullanımında çok büyük bir değer taşıyan nest ve kuvöz örtüsü üretimi için kumaş dayanağı veriyoruz, bebeklerimizin anneleriyle bir ortaya geldiği anne-bebek uyumodalarında kullanılması içinJuno Yeni Doğan Bebek Yatağı bağışlıyoruz. Bebek ağır bakımlarında aldıkları tedavilere dayanak olmak için ise maddi takviye sağlıyoruz. Dileğimiz bütün minik kahramanların uykunun mucizesi ile büyümesi…”

“Prematüre bebeklerin hayatına dokunacağız”

Yataş’a bu projeyi hayata geçirdikleri için teşekkür eden El Bebek Gül Bebek Derneği Lider Yardımcısı Binnur Peker ise şöyle konuştu: “Prematüre bebeklerin ve onların ailelerinin hayatlarına dokunacak Uykunun Mucizesi ile Büyüyen Küçük Kahramanlar projesi çok değerli… Zira maalesef Türkiye’de her 10 bebekten biri erken doğuyor. Bu yadsınamayacak kadar kıymetli bir rakam… Erken doğan bebekler gelişimlerini tamamlamadıkları için uzun müddet yenidoğan ünitesi bakımına ve kuvöz bakımına gereksinim duyuyor. Bu sağlanamadığı takdirde bebeğin önemli sıhhat sıkıntılarıyla müsabakası kaçınılmaz oluyor. Biz bu bebeklere Yataş ile birlikte küçük kahramanlar diyoruz. O minik vücutlar uygun ortam sağlandığında, hayata o kadar güçlü tutunuyorlar ki… Yataş’ın bize sağladığı özel kumaşları da nest ve kuvöz örtüsüne dönüştürerek daha çok bebek ağır bakım ünitesine eser dayanağı sağlayacağız. Yataş yeni doğanlarda da kullanılabilen en özel eserlerinden biri olan Juno’yu da prematüre bebeklerimiz için bağışlıyor. Hastanelerde bebeklerimiz ve annelerini buluşturan anne-bebek odalarında Juno Yeni Doğan Bebek Yatağı kullanılacak.‘’

“O günlerden geçmiş bir anne olarak bugün bütün bu zorlukları aşmış olmanın mutluluğunu yaşıyorum!”

Toplantıda bir prematüre annesi olarak tecrübelerini paylaşan Ayça Bingöl şunları söyledi: “Prematüre annesi olmak sahiden çok güç bir duygusal yük… Prematüre annesi olarak ben, hamileliğim boyunca ayağa kalkamadan yatmanın, bir an evvel büyümeleri için bebeklerime süt sağmanın ne demek olduğunu çok güzel biliyorum. O günlerden geçmiş bir anne olarak bugün bütün bu zorlukları aşmış olmanın memnunluğunu yaşıyorum ve umarım bu yolda yürüyen bütün anneler de bu süreci aşacak. 13 hafta boyunca mücadeleci kızlarımla hiç kalkmadan yattık. Artık bakınca kızlarımla yaşadıklarımıza çok şaşırıyorum. Bu süreçte toplumsal takviye ağlarına ve babaya büyük muhtaçlık duyuluyor, annelerin yalnız olmadıklarını hissetmeleri ve profesyonel yardım istemekten çekinmemeleri gerekiyor. Tüm bu takviyeleri sağlayan El Bebek Gül Bebek Derneği ile bu projede birlikte yürümek çok kıymetli benim için. Neye muhtaçlık var, ne vakit gereksinim var, neler yapılabilir herkesten çok biliyorlar ve olağanüstü çalışmalar yapıyorlar. En büyük destekçileriyim. Yataş Bedding’e de yeniden burada teşekkür etmek istiyorum. El Bebek Gül Bebek Derneği’ne yaptıkları maddi bağışın yanı sıra ağır bakım ünitelerine prematüre bebeklerin gelişimi için gerekli olan uykunun en aktif formda sağlanması için bağışladıkları eserler, bebeklerin hayata tutunmasına takviye olacak.”

Prematüre doğum annenin psikoloji önemli halde etkiliyor

Yataş Uyku Heyeti uzmanlarından Uzm. Psk. Fundem Ece, toplantıda prematüre annelerin yaşadığını ruhsal sorunlara değindi. Annelerin bu süreçte anksiyeteye varan sıkıntılarla karşı karşıya kaldığını söyleyen Ece, şunları anlattı: “Bu hoş ve pahalı proje vesilesiyle sizinle bir ortada olmaktan ötürü çok memnunum. Sizin de bildiğiniz üzere annelik daha gebe olduğunuzu öğrendiğiniz birinci günden itibaren başlayan bir his. O sıhhatle doğsun büyüsün, kucağınıza alıp onu hissedip sevgiyle kucaklayın istiyorsunuz. Ve bu türlü hisler yaşarken bebeğinizin erken doğduğunu düşünün. Erken doğumun olacağını fark ettiğiniz andan itibaren çok kuvvetli bir sürecin içinde giriyorsunuz. Bu süreçte bebeğe kendisini inançta hissettmesi de çok değerli. Örneğin erken doğan bebekler, onları etkileyebilecek her türlü uyarana karşı savunmasız olabiliyorlar. Münasebetiyle onları inançta hissettirmek için nestleri kullanıyoruz. Nest temelde rahmi taklit ederek bebeğin inançta hissetmesini sağlar ve gelişimi takviyeler. Bebeğin durumunu desteklemek için uygun ortam gerçekleştiğinde fizikî gelişimi de kolaylaşmaktadır. Nestler sayesinde, bebekler kuvözde kendisini rahat ve inançta hisseder, annelerine kavuşacakları güne kadar sağlıklı bir formda gelişimine devam ederler”.

Prematüre bebeklerin gelişimi için fizyoterapist takviyesi gerekiyor

Prematüre bebeklerde ileride ortaya çıkabilecek emekleme ve yürümede üzere motor maharetlerde gecikme, hareket sorunlarının fizyoterapiye erken müdahale kapsamında önlenebileceğini söyleyen Yataş Uyku Şurası uzmanlarından Fizyoterapist Yonca Görgül, prematüre bebeklerde fizyoterapiye yoğun bakım ünitesinde pozisyonlamalarla başladıklarının altını çizdi. Meslek hayatı boyunca prematüre bebeklerle çalıştığını ve mucizevi sonuçlara tanıklık ettiğini anlatan Görgül, kelamlarını şöyle sürdürdü: “Prematüre bebekler için kıymetli bir nokta da kuvöz ve kuvöz sonrasında yataklarının seçimi. Yüksek çoğunlukta hareketsiz bir biçimde yatarak geçirdikleri ağır bakım süreci ve sonrasında yatak için pozisyonlamaları, yatağın hava alıyor olması, alerjik olduklarını düşünürsek doğal ve anti alerjenik materyallerden yapılmış olması da bu süreci daha sağlıklı ve konforlu bir halde atlatmalarına yardımcı olacaktır. Bilhassa birinci 4-5 aylık periyotlarda ani bebek ölümlerinin sıklaştığını düşünürsek yatağın orta sertlikte olması ve içine koyduğunuzda gömülmemesi ve sırtüstü durumda uyutulması epeyce değerli.”

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu