Sağlık

Bakan Koca: Malatya’da ilk 6’lı karaciğer nakli yapıldı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Dünyanın ilk 6’lı çapraz karaciğer nakli ameliyatı Malatya İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü’nde gerçekleştirildi.”

Bakan Koca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, daha önce de bu merkezde ilk 4’lü ve 4’lü çapraz karaciğer naklinin yapıldığını belirterek, “Çapraz nakil ameliyatları, kan ve doku nedeniyle hastaların kendi donörlerinden organ alamamaları durumunda ortaya çıkıyor. Bağışçıları olmasına rağmen uyumsuzluk yaşanıyor ve aynı durumdaki hastalar kendi bağışçılarından organ alamıyor.” “Bu, hastaların birinin donöründen diğerinin alıcısına nakli anlamına geliyor. Bu nakillerin en gelişmişi olan 6’lı çapraz karaciğer nakli ameliyatları, nakil bekleyen hastaların umudunu artırıyor” dedi.

Koca, Malatya İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Sezai Yılmaz’ın ameliyat sürecini anlattığı videoyu da paylaştı. Prof. Dr. Yılmaz, dünyanın birçok ülkesinde double crossover nakillerinin yapıldığını ancak bunun karaciğer nakli bekleyen hastalara çok fazla katkı sağlamadığının gösterildiğini ancak çoklu crossover karaciğer nakilleriyle başarıya ulaşıldığını belirtti. Yılmaz, enstitüsünde 11 adet triple cross karaciğer naklinin yanı sıra 4 ve 5 cross karaciğer naklinden 9’unun gerçekleştirildiğini belirterek, “Dün ilk 6 cross karaciğer nakli gerçekleştirildi. Sabah 08.00’de başladı, akşam 20:00 civarında bitti ve sorunsuz tamamlandı.Hastalarımızın durumu çok iyi.Umarım bu model hem karaciğer nakli bekleyen hastalara umut olur hem de karaciğer nakli bekleyen hastalara umut olur. Ülkemizde ve dünyada çift çapraz nakil de dahil olmak üzere bu ameliyatlar yurt dışında, örneğin Amerika’da çok popüler. Gelişmiş ülkelerde bile aynı gün yapılmıyor. Ancak Malatya’da 2’li, 3’lü, 4’lü, 5’li ve 6’lı çapraz nakiller rutin bir işlem olarak yapılıyor. Çapraz karaciğer naklinin merkezinin Malatya Üniversitesi olacağını düşünüyorum” dedi. . (HABER MERKEZİ)

haberaricak.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu