Haber

Hizbullah lideri Nasrallah: Tüm seçenekler masada

Hizbullah Başkanı Hasan Nasrallah, 7 Ekim’deki terör saldırılarının ardından Hamas ile İsrail arasında başlayan çatışmalara ilişkin ilk açıklamasında Hamas’a desteğini yineledi ve savaşın yayılabileceği tehdidinde bulundu.

Nasrallah, televizyonda yayınlanan konuşmasında Hizbullah’ın “8 Ekim’de zaten bu savaşa katıldığını” belirtti. Hamas’ın İsrail’e yönelik saldırılarından bir gün sonra, İran destekli Hizbullah milisleri Lübnan’dan İsrail’e saldırı başlattı. Nasrallah, Lübnan cephesinin İsrail ordusunun üçte birini çektiğini öne sürerek, “Bazıları bizim cephemizde yaşananları küçük bulabilir, ancak objektif olarak bakarsanız bunun önemli ve çok büyük olduğunu göreceksiniz” dedi. Lübnan sınırı.

Nasrallah, “Lübnan cephesinin tüm seçeneklere açık olduğunu ve tüm seçeneklerin masada olduğunu” belirterek, çatışmaların yayılmasını “gerçekçi bir olasılık” olarak değerlendirdi. Savaşın yayılmasının Gazze Şeridi’ndeki savaşın gidişatına ve İsrail’in Lübnan’a yönelik tutumuna bağlı olacağını kaydeden Hizbullah lideri, İsrail’in Lübnan’a saldırı düzenlemesi halinde bunun “varlığının en büyük aptallığı” olacağını sözlerine ekledi.

Nasrallah’ın konuşması, Hizbullah’ın İsrail’e yönelik saldırılarını artırabileceği veya savaşın yayılmasına neden olabileceği endişesi nedeniyle merakla bekleniyordu.

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmaların başlangıcından bu yana İsrail ile Lübnan sınırında neredeyse her gün askeri gerginlik yaşanıyor. İran destekli Hizbullah milislerinin Hamas’ı desteklemek için yeni bir cephe açarak Lübnan’ı savaşa çekmesinden korkuluyor.

Nasrallah’tan Hamas’a destek

Nasrallah, Hamas’ın 7 Ekim’de gerçekleştirdiği saldırılardan da övgüyle bahsederek, saldırı kararını “akıllıca, cesur ve doğru zamanda” olarak nitelendirdi. Saldırının ilk dakikalarında bile “düşmanın dikkatinin dağıldığını, kaybolduğunu ve şaşkına döndüğünü” belirten Nasrallah, bu saldırının “yeni bir tarihi dönem” başlattığını vurguladı.

Hamas’ın “Aksa Tufanı” olarak tanımladığı saldırının “yüzde 100 Filistinliler tarafından planlandığını” vurgulayan Hizbullah lideri, operasyonun “direniş ekseninden” gizli tutulduğunu belirtti. Nasrallah, kimsenin bu operasyondan haberi olmamasının, saldırının Filistinliler tarafından planlandığının kanıtı olduğunu sözlerine ekledi.

Öncelikle Gazze’deki savaşı bitirmeyi hedeflediklerini belirten Nasrallah, ikinci hedeflerinin ise Filistinlilerin çıkarına olacak şekilde Gazze’deki savaşı Hamas’ın kazanmasını sağlamak olduğunu belirtti.

ABD’yi sorumlu tuttu

Gazze’de yaşananlardan ABD’yi sorumlu tutan Nasrallah, ABD’nin “en büyük şeytan” olduğunu savundu. “Hiroşima’dan Vietnam’a, Afganistan’a kadar tüm katliamların asıl sorumlusunun ABD olduğunu” belirten Nasrallah, “Bu saldırganlığın bedelini ödemelidir.” Nasrallah, İsrail ile Hamas arasındaki çatışmaların bölgesel bir savaşa dönüşmesi halinde, ABD ile onun çıkarları ve askerlerinin mağdur ve en büyük kaybeden olacağını da sözlerine ekledi.

İsrail’in ABD için bir “araç” olduğunu savunan Nasrullah, “Bölgesel bir savaşı engellemek isteyen herkes Gazze Şeridi’ndeki saldırganlığa derhal son vermelidir.”

İsrail’in Gazze Şeridi’nde ulaşılması mümkün olmayan hedeflerin peşinde olduğunu belirten Nasrallah, İsrail’in bir aydır herhangi bir askeri başarı elde edemediğini öne sürdü.

İran destekli Lübnan merkezli Hizbullah, ABD ve Almanya gibi birçok ülke tarafından terör örgütü olarak kabul ediliyor.

dpa, AFP, DW/JD, TY

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu